gratis photoshop alternatieve

rudi
2017-10-28 23:36

Eén van de grote voordelen van digitale fotografie is dat het spotgemakkelijk is om je foto’s te bewerken, nadat je ze hebt genomen. Daarvoor moet je dan wel over de juiste software beschikken. Professionele fotografen doen meestal een beroep op dure en uitgebreide pakketten als Photoshop of Lightroom. Maar ook als je ambities wat minder hoog liggen (of als je je portefeuille wat wenst te sparen), zijn er heel wat mogelijkheden om je kiekjes te herkadreren, de kleuren aan te passen of storende vlekjes te verwijderen. Met deze gratis Photoshop-alternatieven is dat in een handomdraai geregeld.

1. Paint

Het eerste pakket dat we voorstellen, hoef je zelfs niet eens te downloaden, want Paint wordt bij elke Windows-pc standaard meegeleverd. Deze golden oldie heeft wel wat features, maar echt geweldig ver spring je er niet mee. Je kan foto’s probleemloos herschalen naar een lagere resolutie (handig om ze snel te e-mailen), bijsnijden en spiegelen of draaien, maar in se is dit eigenlijk een tekenprogramma en met foto’s bots je snel op de grenzen.

2. Irfanview

Nog zo’n klassieker die al heel lang meegaat (wat blijkt uit de wat belegen interface), maar die wel een pak meer mogelijkheden heeft dan Paint. Irfanview beheerst alle basisfuncties die een goede fotobewerker moet hebben, geeft in een handomdraai je foto’s een speciaal effect mee (pixelize, rain drops, 3D,…) en ondersteunt zelfs plug-ins waarmee je bijvoorbeeld automatisch gezichten kan detecteren of corrupte bestanden kan lezen.

Download Irfanview

3. GIMP

Wie echt serieus met gratis fotobewerking aan de slag wil gaan, moet zeker GIMP (GNU Image Manipulation Program) proberen. Net zoals bij Photoshop is de leercurve van GIMP niet voor doetjes, maar de mogelijkheden van dit programma zijn quasi eindeloos (wat hij ook al met Photoshop gemeen heeft). Werken met lagen, het manipuleren van kleurcurves, uitgebreide knip-, plak- en kopieermogelijkheden,…noem het en GIMP heeft het waarschijnlijk.

Download GIMP

4. Pixlr

In deze tijden van de cloud en SAAS zijn er natuurlijk legio fotobewerkers op het internet. Pixlr is een van onze favorieten. Voor een online programma biedt dit echt verrassend veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken en de look aan te passen. Je kan werken met lagen, op alle mogelijke manieren de kleuren aanpassen en tientallen filters op je kiekjes loslaten. De meeste niet-professionals zullen hier meestal al meer dan genoeg aan hebben.

Probeer Pixlr

5. Artweaver

Artweaver is een Duits freeware-programma dat de mosterd duidelijk bij Corel Painter heeft gehaald. Verwacht je, naast de klassieke fotobewerkingstools, dus ook aan een uitgebreid gamma brushes en effecten om je foto’s een schilderij-achtig uiterlijk te geven. Er bestaat van dit programma ook een betalende Plus-versie met onder meer ondersteuning van Photoshop-bestanden, ondersteuning van hogere resoluties en nog meer brushes.

Download Artweaver

6. Paint.Net

De absurd vele mogelijkheden van Photoshop of GIMP heeft Paint.Net misschien nog net niet, maar ook dit is een programma dat zich duidelijk op de al wat meer eisende amateurfotograaf richt. Ondersteuning voor lagen die je op verschillende manieren kan blenden, transparante lagen, honderden mogelijke plugins (onder meer voor RAW-ondersteuning), alle mogelijke noise- en blur-effecten…het zit allemaal in dit programma ingebakken.

Download Paint.Net

7. Phoxo

Phoxo is een van oorsprong Chinees fotobewerkingsprogramma dat naast de klassieke tools ook enkele ongebruikelijke (typische Aziatische?) trucjes onder de knie heeft. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig emoji en clip art aan je foto’s toevoegen, alsook nogal vrij barokke kaders. Met een druk op de knop is het ook mogelijk om ASCII-art van je kiekje te maken. Ook het aanbod aan filters en speciale effecten is al bij al redelijk uitgebreid.

Download Phoxo

8. BeFunky

Nog eentje uit de online-school: BeFunky. Opnieuw een verrassend uitgebreid programma, met onder meer knoppen om rode ogen te verwijderen, tanden witter te maken en rimpels te verwijderen. Ook leuk zijn de tientallen Instagram-achtige filters en de collage-functie die verschillende foto’s tot één collage maakt die je helemaal naar je smaak kan aanpassen. Je kan je foto’s ook meteen naar Flickr, Facebook of Photobucket uploaden.

Probeer BeFunky

9. Photos Pos Pro

Photo Pos Pro begon ooit als betalende software, maar is ondertussen gratis geworden. De interface van dit programma is blijven steken in 1998, maar voor wie dat niet erg vindt, zijn er behoorlijk uitgebreide features te vinden, met uitgebreide filter- en lagen-opties. Let wel op voor de adware die deze jongen stiekem probeert te installeren!

Download Photos Pos Pro

Labels: gratis programmas, paint net, photoshop
Gemiddelde beoordeling: 0 (0 Stemmen)

U kunt deze vraag niet becommentariëren